Vigna – strukovina plná zdravia. Vigna je považovaná za zdravú výživu a zväčša býva označená ako fazuľa alebo drobnosemenná sója. Záhradkári sa čoraz viac tešia z jej pestovania, no netreba zabúdať, že táto zdravá strukovina má rada teplo.
Semená sa vysievajú v prvej polovici mája do sponu 40 x 40 cm po dvoch rastlinách, k vhodnej opore. V priebehu vegetácie musíme zaistiť pravidelné kyprenie a odburinovanie pôdy. Mimo vyšších nárokov na teplo, vyžaduje vigna i dostatok vlahy v pôde. Na pôdu však není príliš náročná. Podmienkou je ale jej dobrá priepustnosť a skôr nižší obsah organických látok, pretože v opačnom prípade dochádza k nadmernému rastu zelenej hmoty. Vhodné je použitie čerstvých luskov k vareniu i sterilizovanie. Taliani túto odrodu niekedy označujú ako „špagetovú", pre dĺžku a štíhlosť luskov. Vynikajúca na zeleno do jedál aj mäsových.
Nový komentár